Stručná historie Hlučínska

5. březen 2007 | 14.58 | rubrika: Historie

Jedná se o relativně moderní pojem regionu rozkládájící ho se na území historické země Slezské o rozloze 316 km2, jež byl od roku 1742 součástí Pruského království (resp. Německé říše). Teprve v roce 1920, a v případě obcí Hať a Píšť až v roce 1923, bylo území přičleněno v rámci Versaillské smlouvy k nově vzniklé Československé republice a k tomuto datu se také váže používání termínu Hlučínsko.

CO JE TO HLUČÍNSKO?

1. březen 2007 | 15.55 | rubrika: Co je to Hlučínsko?

Hlučínsko je malebným koutem České republiky, obývaný lidem s nezaměnitelnou mentalitou, která byla formována jak českými, tak především německými vlivy. Hlučínsko se rozkládá na levobřeží řeky Opavy v pásu Hlučínské pahoraktiny, která se lehounce vlní v krajině a posléze padá do údolí Poopavské nížiny.

Hlučínské koláče

1. březen 2007 | 15.54 | rubrika: Recepty z Hlučínska

INGREDIENCE: 600 g poloh. mouky, 400 g hl. mouky, 250 g cukru, 50 g sádla, 50 g oleje, 100 g droždí, sůl, 500 ml vlažného mléka, 3 žloutky.

POSTUP PŘÍPRAVY: tuky rozpustíme a prosejeme teplou mouku se solí. Do mléka rozšleháme žloutky a cukr a vlijeme do mísy s moukou společně s kváskem připraveným z 1 dl mléka, lžičky cukru, droždí a trochu mouky. Až se vše spojí, přidáme tuky. Až je těsto hladké, necháme kynout. Poté promícháme a po deseti minutách ještě jednou. Po vykynutí tvoříme koláčky, které plníme makovou, povidlovou nebo tvarohovou nádivkou a zdobíme posýpkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut.

Podívejte se také na: http://www.lidovky.cz/podivejte-se-jak-se-pecou-prave-hlucinske-kolace-ft7-/dobra-chut.asp?c=A100825_100744_dobra-chut_glu